Terve elämäntapa

Tiedät ehkä, etteivät myöhempien aikojen pyhät käytä alkoholia eivätkä tupakoi. Mutta tiedätkö miksi?

Kaikkialla Raamatussa Jumala pyysi kansaansa pidättymään tietyistä ruoista. Nykyään on aivan samoin. Jumala on antanut viisaita neuvoja auttaakseen kaikkia lapsiaan olemaan terveitä. Näitä neuvoja nimitetään viisauden sanaksi. Viisauden sanassa esitetään innoitettuja keinoja kohentaa fyysistä ja hengellistä hyvinvointiamme. Siinä meitä neuvotaan syömään ravitsevaa ruokaa ja välttämään riippuvuutta aiheuttavia aineita.

Viisauden sanan ohjeita

Syö hedelmiä ja vihanneksia

”Jokaisen yrtin aikanaan ja jokaisen hedelmän aikanaan; kaikki nämä käytettäviksi ymmärtäväisesti ja kiittäen.” (OL 89:11)

Älä juo alkoholia

”Ja vielä, väkijuomat eivät ole vatsaa varten vaan ruumiinne pesua varten.” (OL 89:7)

Syö lihaa säästeliäästi

”Niin, myös eläinten ja ilman lintujen lihan minä, Herra, olen säätänyt ihmisen käytettäväksi kiittäen; sitä on kuitenkin käytettävä säästeliäästi.” (OL 89:12)

Älä tupakoi äläkä käytä tupakkatuotteita

”Ja vielä, tupakka ei ole ruumista eikä vatsaa varten eikä ole hyväksi ihmiselle.” (OL 89:8)

Kuntoile säännöllisesti

”Syö ravitsevaa ruokaa, harrasta säännöllisesti liikuntaa ja nuku riittävästi pitääksesi huolta ruumiistasi.” (Nuorten voimaksi)

Älä juo kahvia äläkä teetä

”Ja vielä, kuumat juomat eivät ole ruumista eivätkä vatsaa varten.” (OL 89:9)

Syö viljatuotteita

”Kaikki vilja on säädetty ihmisen ja eläinten käytettäväksi, elämän turvaksi.” (OL 89:14)

Älä käytä huumeita tai väärinkäytä lääkkeitä

”Mikään haitallinen aine, jota ihmiset tarkoituksellisesti käyttävät kehonsa vahingoksi, ei ole sopusoinnussa viisauden sanan kanssa. Tämä koskee erityisesti huumeita.” (Lujana uskossa)

Meitä kannustetaan myös nukkumaan riittävästi, kuntoilemaan säännöllisesti ja paastoamaan kerran kuukaudessa – jolloin pidättäydymme kahdesta peräkkäisestä ateriasta – jotta pysyisimme terveinä, harjoittaisimme itsekuria ja olisimme hengellisesti paremmassa vireessä.

Viisauden sanan mukaan elämisen siunaukset

Niille, jotka noudattavat viisauden sanassa olevia Jumalan neuvoja, luvataan, että he saavat terveyttä ja viisautta ja ”juoksevat eivätkä uuvu ja vaeltavat eivätkä väsy” (ks. OL 89:18–20).

On hämmästyttävää ajatella, että kun viisauden sana ilmoitettiin vuonna 1833, maailma ei ymmärtänyt tieteellisiä tosiasioita ruokavalion, alkoholin tai tupakan vaikutuksista. Nyt viisauden sanassa kuvattu terveyslaki hyväksytään yleisesti jopa tieteellisissä piireissä. Tutkijat ovat osoittaneet yhä uudelleen alkoholinkäytön, tupakoinnin ja purutupakan pureskelun kielteiset sivuvaikutukset, joihin kuuluvat maksakirroosin, haimatulehduksen ja monenlaisten syöpien kaltaiset sairaudet.

On myös huomattu, että ihmiset, jotka noudattavat viisauden sanaa, elävät yleensä kauemmin. Vuosina 1980–2004 Kalifornian yliopiston Los Angelesin kampus teki tutkimuksen myöhempien aikojen pyhistä, jotka noudattivat viisauden sanassa olevia terveysohjeita. Tämän 25 vuotta kestäneen tutkimuksen tulokset osoittivat, että tällä elämäntavalla on yhteys pidempään elinajanodotukseen.

Meitä kannustetaan huolehtimaan ruumiistamme, koska se on lahja Jumalalta. Tämän suhteen ymmärtäminen vaikuttaa siihen, kuinka huolehdimme itsestämme.

Kun kohtelemme ruumistamme temppelinä ja Jumalalta saatuna lahjana, me saamme emotionaalisia ja hengellisiä siunauksia kuten läheisemmän suhteen Jumalaan ja paremman käsityksen omasta jumalallisesta identiteetistämme.

On selvää, että fyysinen terveys ja hengellinen hyvinvointi kulkevat käsi kädessä. Haluatko apua fyysisen ja hengellisen terveytesi parantamiseen? Sovi tapaaminen lähetyssaarnaajiemme kanssa. He voivat auttaa sinua toteuttamaan käytännössä viisauden sanan opetuksia, jotta voit kokea suurempia siunauksia omassa elämässäsi.

Haluatko tietää lisää siitä, mistä viisauden sana on tullut?
Lähetyssaarnaajamme voivat kertoa sinulle, kuinka se ilmoitettiin eräälle Jumalan profeetalle.
Sovi tapaaminen