Kirkkokielen peruskurssi

Olet ehkä kuullut muutaman sanan tai kirjainlyhenteen, joita et ymmärrä. Se johtuu siitä, että vuosien kuluessa olemme itse tottuneet moniin yleisistä termeistämme – mutta ne voivat olla outoja sinulle. Olemme koonneet joitakin näistä termeistä ja niiden määritelmät alle. Kuinka monta niistä olet kuullut?

Mormoni

Nimi ”mormonikirkko” on lempinimi, jonka muut ovat antaneet kirkon jäsenille, koska me käytämme Mormonin kirjaa. Kirkon virallinen nimi on Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko. Me käytämme kirkon koko nimeä aina kun mahdollista muistutuksena siitä, että Kristus on kirkossa keskeisellä sijalla.

MAP

Tämän olet jo ehkä arvannutkin. MAP on lyhenne ”myöhempien aikojen pyhästä” ja tarkoittaa Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsentä. Myös ”MAP-kirkko” on lempinimi, jota vältämme.

Vaarnaseurakunta

Vaarnaseurakunta on paikallinen seurakunta. Se koostuu ryhmästä kirkon jäseniä, jotka asuvat tietyllä maantieteellisellä alueella. Vaarnaseurakunnassa on yleensä pari sataa jäsentä, ja sitä johtaa vapaaehtoinen kirkon johtohenkilö, jota nimitetään piispaksi. Meillä on myös lähetysseurakuntia. Lähetysseurakunnat ovat paljon pienempiä seurakuntia alueilla, joilla on vähemmän kirkon jäseniä.

Vaarna

Vaarna on myös kirkon maantieteellinen yksikkö, joka koostuu useista vaarna- ja lähetysseurakunnista, ja se vastaa hiippakuntaa. Vaarnojen kokoukset eli konferenssit järjestetään ”vaarnakeskuksessa” tai muussa suuressa rakennuksessa.

Paastosunnuntai

Joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina kirkon jäsenet paastoavat eli ovat vapaaehtoisesti ilman ruokaa ja juomaa kahden perättäisen aterian ajan päästäkseen lähemmäksi Jumalaa. Kirkko kannustaa jäseniä lahjoittamaan rahan, jonka he muutoin olisivat käyttäneet ruokaan, köyhien avuksi.

Alkeisyhdistys

Tämä on kirkon ryhmän nimi 3–11-vuotiaille lapsille. Alkeisyhdistyksen lapset laulavat ajoittain ryhmänä sakramenttikokouksessa ja osallistuvat muihin ryhmätoimintoihin.

Päivänsäteet

Jos joku kutsuu kolmevuotiasta päivänsäteeksi, se ei välttämättä tapahdu siksi, että hän on pieni valonsäde (vaikka jonkun mielestä hän voi sitä ollakin). Se johtuu siitä, että se on näiden pienten lasten luokan nimi.

VO

VO tarkoittaa ”valitse oikein”. Se on tunnuslause, jonka nuoret Alkeisyhdistyksen lapset oppivat, ja he saavat VO-sormuksen, joka muistuttaa tekemään sitä, mikä on oikein. VO on myös niiden monien luokkien nimi, joihin alkeisyhdistysikäiset lapset kuuluvat (VO 4 – VO 8, neljästä kahdeksaanvuotiaat lapset). Teini-ikäiset ja aikuiset käyttävät toisinaan edelleenkin VO-sormusta tai kaulaketjua, jossa on nämä kaksi merkittävää kirjainta.

Takkavalkeailta

Kirkon takkavalkeaillassa ei tarvita takkaa eikä sytytetä tulta. Takkavalkeailta on nimi erityiselle sunnuntai-illan kokoukselle, jossa on yleensä joku vieraileva puhuja ja pientä tarjoilua.

Perheilta

Perheilta on kerran viikossa pidettävä ilta, jossa perheitä kannustetaan kokoontumaan kotiin (yleensä maanantai-iltaisin) viettämään aikaa yhdessä, oppimaan Jeesuksesta ja osallistumaan hauskoihin toimintoihin.

Tule osaksi kirkkoperhettämme
Etsi sinua lähellä oleva kirkko