Kuinka rukoilla

Rukoileminen on yksinkertaisempaa kuin ehkä ajatteletkaan. Jumala on olemassa, ja Hän kuulee rukouksesi ja vastaa niihin.

Rukouksen neljä vaihetta

Jumala on rakastava Isäsi taivaassa, ja Hän haluaa kuulla sinusta. Voit kääntyä Hänen puoleensa rukoilemalla Häntä. Koska olet taivaallisen Isäsi lapsi, voit pyytää Häneltä apua ja opastusta elämääsi.

Rukoilla voit ääneen tai mielessäsi. Voit puhua Jumalalle niin kuin puhuisit jollekulle toiselle ihmiselle. Sanojesi ei tarvitse olla kaunopuheisia tai ulkoa opittuja. Tärkeämpää on avata sydämesi ja olla salaamatta mitään. Usko siihen, että Hän on lähellä ja kuuntelee, koska näin todella on. Usko, että Hän auttaa sinua, koska Hän tekee niin.

Rukous on yksi arvokkaimpia lahjoja, mitä olet saanut rakastavalta taivaalliselta Isältäsi.

1. Aloita rukouksesi

Ennen kuin aloitat rukouksesi, etsi hiljainen paikka, jossa tunnet olosi mukavaksi. Hyvä tapa aloittaa on puhutella Jumalaa nimeltä. Voit sanoa ”Rakas Jumala”, ”Rakas taivaallinen Isä”, ”Isämme, joka olet taivaassa” tai yksinkertaisesti ”Jumala”.

2. Keskustele Jumalan kanssa

Puhu sydämestäsi ja kerro toiveistasi ja haluistasi sekä huolenaiheistasi ja ongelmistasi. Voit pyytää Häneltä apua, ohjausta, anteeksiantoa tai parantumista. Mitä mielessäsi sitten onkin, kerro se Hänelle tunnustaen, että Hänen viisautensa on suurempaa ja ajoituksensa parempi kuin sinun. Voit kysyä Häneltä, mitä Hän haluaa sinulle.

Kerro Jumalalle muita ihmisiä koskevista tunteistasi. Voit rukoilla heidän tarpeidensa puolesta tai pyytää keinoja, joilla voit rakastaa ja auttaa heitä.

Ilmaise kiitollisuutesi Jumalalle kaikista siunauksista elämässäsi. Jopa haasteet voivat olla siunaus. Ne auttavat meitä tuntemaan nöyryyttä, mikä pitää sydämemme ja mielemme avoimempina Jumalan vastauksille.

3. Päätä rukouksesi

Kun olet sanonut kaiken, mitä olet halunnut sanoa, voit lopettaa rukouksesi sanomalla: ”Jeesuksen Kristuksen nimessä. Aamen.”

Teemme näin, koska Jeesus on käskenyt meitä rukoilemaan Hänen nimessään, ja kaikki, mitä teemme, tulee tehdä Hänen nimessään.

4. Toimi vanhurskaiden halujesi mukaan

Seuraavassa sanonnassa on viisautta: ”Rukoile aivan kuin kaikki riippuisi Herrasta, ja tee sitten työtä aivan kuin kaikki riippuisi sinusta.” Juuri toimiessamme me saamme usein johdatusta ja apua Jumalalta.

Milloin rukoilla

Rukoilla ei voi koskaan liikaa. Jumala haluaa kuulla sinusta, kun olet onnellinen tai surullinen tai jos vain tarvitset jonkun, jolle puhua. Sinä voit rukoilla aina kun sinusta tuntuu siltä tai tarvitset sitä. Itse asiassa, jos sinulla ei ole halua rukoilla tai sinusta tuntuu, ettei Jumala halua kuulla sinusta, silloin saattaisi olla yksi parhaista hetkistä rukoilla.

Rukoile yksin ja muiden kanssa

Sinun tulee puhua Jumalalle yksinäsi ja säännöllisesti. Mutta rukoile myös muiden kanssa – jumalanpalveluksissa, ennen ateriaa ja perherukouksessa. Yleensä yksi ihminen pitää rukouksen ryhmän puolesta ja muut kuuntelevat kunnioittavasti, ajattelevat sanottuja sanoja ja osoittavat yhtyvänsä niihin sanomalla rukouksen lopussa ”aamen”.

Rukoile läpi päivän

Jakeessa Ps. 55:18 kuningas Daavid sanoi, että hän rukoilisi ”illoin, aamuin ja keskipäivällä”. Tyypillisiä henkilökohtaisen rukouksen aikoja ovat aamu, kun aloitat päiväsi, rukous ennen jokaista ateriaa ja ennen kuin menet illalla nukkumaan. Mutta koskaan ei ole väärä aika rukoilla. Jumala kuuntelee aina, joten me voimme rukoilla ”lakkaamatta” (1. Tess. 5:17).

Rukoile erityistilanteissa

On tilanteita, jolloin tarvitaan ylimääräistä rukousta – kuten rukous parantumisen, varjeluksen tai äkillisten tarpeiden vuoksi. Paastoaminen (että on tarkoituksellisesti ilman ruokaa ja juomaa tietyn ajan) rukoukseen yhdistettynä osoittaa osaltaan Jumalalle vilpittömyytesi ja tuo hengellistä voimaa.

Rukoilemme mielellämme kanssasi
Tapaa lähetyssaarnaajat

Vastausten saaminen rukouksiimme

Jumala lupaa, että kun käännymme Hänen puoleensa rukouksessa, Hän antaa meille vastauksia ja ohjausta.

Jumala on yhteydessä meihin Pyhän Hengen välityksellä hyvien ajatusten ja ideoiden sekä rauhallisten, lohduttavien tunteiden muodossa. Kun tunnemme noita asioita, se tarkoittaa, että Jumala kannustaa meitä, näyttää meille totuutta ja antaa meille ohjausta.

Jokainen tuntee Pyhän Hengen omalla tavallaan. Raamatussa sitä kuvataan usein hiljaiseksi, vienoksi ääneksi (ks. 1. Kun. 19:11–12), joka tuntuu mielessäsi lähes kuiskaukselta.

Usein Jumala vastaa rukouksiimme muiden ihmisten avulla. Jumala voi tuoda elämäämme oikealla hetkellä ihmisiä, jotka voivat antaa vastauksen tai olla vastaus siihen, mitä olemme pyytäneet. Me voimme saada vastauksia rukouksiin myös lukemalla, mitä Hänen profeettansa ovat opettaneet Raamatussa ja Mormonin kirjassa. Kun rukoilemme ja luemme näitä kirjoja, Pyhä Henki voi antaa juuri meidän tarvitsemiamme ideoita ja ohjausta. Se, että varaamme aikaa opiskella Hänen sanaansa, on myös tapa osoittaa Jumalalle, että me todella haluamme vastauksen Häneltä.

Opi, mitä Mormonin kirja kertoo rukouksesta
Pyydä maksuton kappale

Yleisiä kysymyksiä

Ihmisillä on paljon kysymyksiä ”mormoneista” tai kunnioittavammin Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsenistä. Napsauta tästä, niin näet koko luettelon.