Kuinka voin antaa anteeksi itselleni?

Toisinaan me olemme ankaria itsellemme kauan sen jälkeen kun Jumala on antanut meille anteeksi.

Jeesus on jo kärsinyt syntiemme vuoksi

Jeesus kärsi syntiesi vuoksi Getsemanen puutarhassa. Kun teemme jotakin väärää, me voimme tehdä parannuksen – pyytää Jumalalta anteeksiantoa – ja tulla jälleen puhtaiksi Jeesuksen uhrin ansiosta. Anteeksianto itsellemme on uskon osoittamista Häneen.

Se ei tarkoita, että voimme tehdä mitä ikinä haluamme siksi, että Jeesus on jo sovittanut syntimme. Mutta se tarkoittaa, että meillä pitää olla uskoa ja meidän tulee mennä eteenpäin elämässämme sitten kun olemme tehneet parannuksen. Meidän ei pitäisi velloa menneissä erheissämme.

Opiskelutuokio: Kuinka voi antaa anteeksi ja saada anteeksi
Ilmoittaudu

Syyllisyys voi heikentää suhdettamme Jumalaan

Jos annamme syyllisyyden vaikuttaa meihin senkin jälkeen kun olemme rukoilleet anteeksiantoa ja tehneet voitavamme oikaistaksemme väärintekomme, me voimme itse asiassa etäännyttää itsemme Jumalasta.

Toisinaan saamme päähämme, ettei Jumala halua puhua meille tai että olemme arvottomia rukoilemaan. Se ei ole totta. Jumala rakastaa kaikkia lapsiaan ja on täysin halukas antamaan anteeksi, kun me teemme vilpittömän parannuksen. Kun Jumala antaa anteeksi, on kuin syntiä ei olisi koskaan tapahtunut.

On tärkeää ymmärtää, että Paholainen ”pyrkii siihen, että kaikki ihmiset olisivat yhtä onnettomia kuin hän itse” (2. Nefi 2:27). Syyllisyyden tuoma kurjuus vaikeuttaa kykyämme tuntea Hengen vaikutusta. Jumala haluaisi meidän mieluummin palvelevan muita ja pitävän hauskaa kuin tuntevan itsemme synkiksi ja epäpuhtaiksi.

Opi päästämään irti ja siirtymään eteenpäin

Mormonin kirjan profeetta Enos kirjoitti kokemuksestaan, kun hän pyysi Jumalalta anteeksiantoa. Hän rukoili kaiken päivää ja yötä, ja viimein hän kuuli äänen sanovan: ”Enos, sinun syntisi on annettu sinulle anteeksi, ja sinä olet oleva siunattu” (En. 1:5). Tämän kertomuksen kauneus on siinä, kuinka Enos suhtautui tähän. Hän kirjoitti: ”Ja minä, Enos, tiesin, ettei Jumala voinut valehdella; sen vuoksi syyllisyyteni oli pyyhitty pois” (En. 1:6).

Enos ei jäänyt rypemään virheissään. Sen sijaan hän alkoi heti rukoilla muiden hyvinvoinnin puolesta. Hän kääntyi sisäänpäin katsomisesta muiden ajattelemiseen. Paina mieleesi Enosin esimerkki ja opettele parannuksen tehtyäsi siirtymään nopeasti eteenpäin.

Anteeksianto itselle on terveellistä

Anteeksianto itselle on käsite, jota tukevat sekä lääketieteen että mielenterveyden ammattilaiset. Vaikka ajatusta siitä, että itselle anteeksi antaminen on hyödyllistä, pidetään usein uskonnollisena oppina, tieteellinen tutkimus tukee sitä.

FT Andrea Brant, avioliitto- ja perheterapeutti, on sanonut: ”Hyväksy se, etteivät kaikki ole tietoisia itsestään tai riittävän empaattisia myöntämään, että he ovat tehneet jotakin väärää. Arvosta sitä, että olet sellainen henkilö, joka voi tunnistaa vikansa ja erheensä ja sanoa: ’Minä tein tämän. Minä olen vastuussa.’ On totta, että olet tehnyt jotakin väärää, mutta sisimmältäsi olet hyvä ihminen.” (Psychology Today, lokakuu 2017.)

Pohjimmiltaan hän sanoo, että murehtiminen on hyvä merkki luonteestamme. Hän huomauttaa kuitenkin heti, että ”mitään hyötyä tai hyvää ei voi tulla siitä, että juutut itsesi rankaisemisen lamaannuttavaan malliin. Itsesi rankaiseminen ei palvele ketään. Palvellaksesi muita ja tehdäksesi elämästäsi parempaa sinun täytyy antaa anteeksi itsellesi.”

Jos haluat oppia lisää anteeksiannosta ja Jeesuksen Kristuksen roolista, kehotamme sinua tapaamaan kirkon edustajat.

Pyydä tapaamista lähetyssaarnaajien kanssa
Me teemme parhaamme vastataksemme hengellisiin kysymyksiisi ja auttaaksemme sinua pääsemään lähemmäksi Jeesusta Kristusta.
Tapaa lähetyssaarnaajat